Axa Mijlocul Cerului – Fundul CeruluiPuterea si capacitatea de existenta integrala se refera la axa verticala Mijlocul Cerului-Fundul Cerului  sau axa Zenit – Nadir.

Puterea, in termeni de integrare personala, corespunde Nadirului, care este, aproximativ, cuspida Casei 4, iar puterea, in termeni de integrare sociala si comunitara, este reprezentata de Zenit,  care este, aproximativ, cuspida Casei 10, si reprezinta cel mai inalt punct al Cerului. Cele doua sunt opuse si complementare, adica, se reflecta una in alta, oglinda.

Semnificaţia Mijlocului Cerului pare abstracta atunci cand suntem tineri, dar, pe masura ce inaintăm in varstă, având un  rol activ in societate şi devenind tot mai ocupaţi să  ne atingem scopurile, pe măsură ce structura personalităţii proprii devine tot mai stabilă,  semnificaţia Mijlocului Cerului devine mai relevantă pentru experienţa personală. El ne vorbeste despre cariera nativului, sau capacitatea de a reusi social si profesional, posibilitatea succesului, acomodarii sociale, precum si fructificarea vocatiei.
Ofera, de asemenea, informatii despre origini, familia din care provine nativul, sau cea personala, despre intimitatea sa, de locul unde se simte cel mai bine, pozitionarea sa fiind in opozitie cu Fundul Cerului – sau „Nadirul”.
Zenitul reprezinta gandirea – pentru ca sentimentul, reprezinta manifestarea cea mai apropiata a reactiei unui organism integrat, la orice experimenteaza acesta, ca schimbare de stare.
La inceput, este o schimbare a conditiei bio-psihice interne; apoi, se refera la variatiile de atitudine sau stare de spirit, care sunt infatisate experientelor ce modifica sensul de baza al sinelui profund, al sigurantei si al puterii de persoana.
Aceasta axa este reprezentata de Zenit, pentru ca in acest punct omul devine constient de faptul ca el experimenteaza, in cadrul unei structuri colective.
Sentimentul este asociat Nadirului, pentru ca sentimentul reprezinta manifestarea cea mai apropiata a reactiei unui organism integrat, la orice experimenteaza acesta, ca schimbare de stare. La inceput este o schimbare a conditiei bio-psihice interne; apoi se refera la variatiile de atitudine, sau stare de spirit, care sunt infatisate experientelor ce modifica sensul de baza al sinelui profund, al sigurantei si al puterii interioare a persoanei.
Valid XHTML 1.0 Transitional! Valid CSS 3!