Axa Ascendent-DescendentReprezinta Constiinta si este vazuta operand in functie de axa orizontala - Ascendent-Descendent. Constiinta semnifica sinele profund si asocierea, dar exista cateva niveluri ale sinelui profund si ale relatiilor care, de asemenea, opereaza la niveluri diferite, exteriorizand diferite calitati de viata.

Sinele profund  se refera la punctul Est -Ascendent al hartii natale, iar asocierea, la punctul Vest -Descendent. Ascendentului ii este asociata intuitia – pentru ca intuitia inseamna constienta, adica isi da seama de ea atunci cand opereaza. Descendentului  ii este asociata senzatia –  deoarece ea stabileste o relatie a persoanei cu alte entitati care o inconjoara. Cele doua sunt opuse si complementare. Partea de sub orizont este caracterizata de verbul a fi. A fi un sine constient implica descoperirea de sine ca “subiect” al existentei si, in mod gradual, de a-si da seama de propriile puteri, de a le exprima si, in final, de a le creste, reforma sau transforma. Aici, o persoana, in mod esential, gandeste, actioneaza si simte subiectiv.

Ascendentul se refera la impulsul creator originar. Acest impuls trebuie sa fie “incarcat” intr-un organism substantial concret. Trebuie atinsa o conditie stabila si integrala a fiintei, prin care fiinta individuala poate folosi puterea – adica energiile biologice si psihice – nu numai in mod constient, ci si afectiv si aceasta se refera la Nadir si Casa 4. Deci, ceea ce a fost o eliberare de potentialitate la Ascendent, devine concretizat, intr-un sens subiectiv si strict centrat pe persoana, in Casa 4.

Axa Ascendent-Descendent,  ne vorbeste si despre felul in care relationam cu ceilalti si cum ne-ar placea sa se poarte altii cu noi. Tot ce se intampla sub axa orizontala – Ascendent-Descendent - reprezinta aspecte ale vietii personale, iar deasupra aceastei axe, implicarile sociale.

Valid XHTML 1.0 Transitional! Valid CSS 3!